Thursday, April 12, 2012

Kerajaan harus tangani ancaman LGBT


Usul tergempar melarang golongan yang mengamalkan budaya serta tabiat songsang, terutamanya golongan LGBT, daripada menjadi ahli Dewan Rakyat atau Dewan Negara.

Usul tergempar yang saya cadangkan pada 5hb April lau, untuk dibentang di Dewan Rakyat, telah ditolak oleh Yang Di-Pertua Dewan Rakyat mengikut Peraturan Mesyuarat 18 (2) dan 23 (1)(c).

Sebagai ahli Dewan Rakyat saya menghormati keputusan beliau namun asas penolakan – bawah Peraturan Mesyuarat 23(1)(c) - yang antara lain mengklasifikasikan usul ini sebagai remeh adalah tidak tepat.

Saya ingin menjelaskan disini bahawa usul ini bukan sesuatu yang remeh, jauh sekali dangkal atau merupakan tohmahan berniat jahat.

Ancaman golongan sesat yang mengamalkan budaya songsang LGBT adalah amat nyata dan ketara dimasyarakat kita sejak kebelakangan ini. Golongan ini telah semakin berani mempamerkan amalan jijik mereka secara terbuka.

Saya mengemukakan usul tergempar ini tempohari bukan untuk kepentingan peribadi tetapi semata-mata untuk menyelamatkan bumi bertuah ini dari ditimba bala dikemudian hari.

Isi kandungan Usul tergempar saya adalah seperti berikut:-

1. Sebagai negara Islam yang mengamalkan nilai-nilai murni sudah tiba masanya Perlembagaan negara kita diperkukuhkan lagi demi masa depan anak-anak kita.

2. Ancaman budaya songsang adalah benar dan nyata. Jika dilihat dibeberapa negara Barat, golongan yang mengamalkan budaya songsang telah menerap masuk kedalam system pentadbiran negara dan mencorak dasar kerajaan.

3. Mungkin sudah ada masyarakat Barat yang sanggup di-pimpin oleh golongan gay atau lesbian tetapi apakah kita diMalaysia sanggup?

4. Saya mencadangkan agar ahli Dewan Rakyat memandang serius ancaman budaya songsang ini dan membuat ketetapan serta apa-apa pindaan undang-undang yang perlu untuk melarang anak-anak kita daripada dilanda musibah dimasa hadapan.

5. Saya tidak ingin merujuk pada mana-aman individu, yang hidup ataupun yang mati, tetapi kita tidak boleh membiarkan Dewan Rakyat yang mulia dicemarkan golongan yang songsang.

6. Saya pasti bukan saja Islam, malah semua agama yang di-iktiraf didunia ini melarang amalan-amalan songsang yang diterma sebagai - LGBT .

7. LGBT adalah ancaman kepada masyarakat Malaysia yang beragama dan berpegang kepada nilai-nilai murni yang diwarisi turun-temurun.

8. Saya pasti tidak ada satu pun bangsa didalam negara kita ini yang ingin dipimpin oleh golongan songsang ini.

9 Adalah menjadi tanggungjawab setiap anggota Dewan Rakyat, yang dipilih rakyat untuk menjaga kepentingan masyarakat serta keselamatan negara ini, menyokong usul untuk memperkukuhkan teras kita sebagai sebuah negara yang bertamadun.

Saya tidak Nampak di-mana letak-nya kedangkalan isu ini.

Saya berpegang teguh kepada pendirian ini dan ingin mendesak agar semua parti politik didalam negara ini tampil menyatakan pendirian mereka berhubung ancaman LGBT ini.

Apakah ada parti politik atau pemimpin yang akan tampil menyokong golongan yang mengamalkan budaya sesat dan songsang seperti LGBT memimpin masyarakat kita?

Ini bukan soal politik kepartian. Ini adalah soal masa depan anak-anak dan negara kita yang kaya dengan nilai-nilai ketimuran yang murni.

Perkara ini memerlukan tindakan serta penyelesaian dengan kadar segera kerana kita tahu pilihanraya umum semakin hampir.

Saya khuatir akan ada usaha untuk menonjolkan calon-calon pilihanraya dari golongan LGBT untuk mempamerkan sikap terbuka, bebas dan liberal parti tertentu.

Sehubungan dengan ancaman ini, saya ingin mendesak agar semua parti politik terutamanya parti yang berjuangan berlandaskan agama untuk menyatakan pendirian mereka secara terbuka.

Saya tidak fikir PAS atau Umno, mahupun DAP bersedia meletakan calon dari golongan LGBT untuk bertanding dalam pilihanraya akan datang.

Saya pasti parti politik yang dipimpin mereka yang waras dan beragama tidak akan menengahkan golongan LGBT sebagai pemimpin dalam masyarakat kita.

Berdasarkan fakta-fakta dan realiti kehidupan, adat serta budaya masyarakat Malaysia yang bulat-bulat menentang golongan LGBT ini, saya ingin mendesak agar kerajaan mengambil langkah-langkah untuk menangani ancaman ini.

Kerajaan harus bertindak dengan kadar segera kerana kita tidak mahu wujud keadaan di-mana menteri atau perdana menteri kita mengelilingi dunia atas urusan rasmi bersama teman sejenis beliau.

Ancaman sedemikian adalah benar dan nyata.

Ini bukan dangkal, remeh atau tohmahan terhadap mana-mana pihak.

Terima Kasih.


Dato’ Seri Zahrain Mohamed Hashim

Ahli Parlimen Bayan Baru

No comments: