Monday, February 27, 2012

Debat LYNAS & Cuti KHALWAT


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera.

1. Sekali lagi pihak pembangkang telah cuba memperdayakan rakyat Malaysia menerusi budaya tunjuk perasaan jalanan yang tidak sinonim dengan budaya kita.

Percubaan terbaru ini adalah berkenaan pelaburan besar syarikat dari Australia, Lynas Corporation Ltd, untuk mendirikan kilang yang memproses bahan galian (rare earth/nadir bumi).

Sebenarnya nadir bumi ini adalah sebentuk galian dari bumi yang diproses untuk memerolehi bahan kimia yang digunakan untuk menghasilkan pelbagai peralatan elektronik seperti telefon bimbit, televisyen dan skrin elektronik.

Yang nyata pelaburan Lynas di Kuantan (Pahang) ini amat lumayan dan mampu menarik industri elektronik bernilai tinggi ke kawasan perindustrian berdekatan di Pahang.

Ada sesuatu yang tidak kena dengan penentangan terhadap kilang Lynas yang di-ketuai ahli parlimen Kuantan YB Fuziah Salleh.

YB Fuziah dari PKR begitu lantang mengkritik Lynas dan telah menganjurkan tunjuk perasaan menentang pelaburan asing itu atas alasan ianya adalah ‘projek nuklear’ yang mampu membahayakan kesihatan rakyat Kuantan.

Setakat ini tidak ada apa-apa bukti saintifik untuk menyokong kenyataan YB Fuziah dan individu yang sebenarnya membongkar kecetekan kenyataan YB Fuziah ialah seorang lagi ahli parlimen pembangkang dari Pas.

YB Dr Che Rosli Che Mat (Ahli Parlimen Hulu Langat), seorang saintis nuklear yang bertauliah dan memiliki ijazah kedoktoran dalam bidang nuklear sendiri telah menangkis kenyataan YB Fuziah.

Namun YB Fuziah nampaknya masih ingin mempertahankan andaian beliau bahawa bahan galian yang diproses dikilang Lynas akan membahayakan kesihatan penduduk manakala pakar nuklear YB Dr Che Rosli berpendapat sebaliknya.

Saya mencadangkan agar YB Fuziah dari PKR serta YB Dr Che Rosli dari Pas harus lebih bertanggungjawab dan memperjelaskan isu ini.

Saya mencadangkan agar kedua-dua wakil rakyat pembangkang ini mengadakan satu debat terbuka dan mengemukakan hujah masing-masing untuk membuktikan pendirian mereka.

Debat ini harus di-siarkan secara langsung menerusi stesen televisyen tempatan agar rakyat memahami isu Lynas ini.

Kedua-dua wakil rakyat dari Pas dan PKR ini hanya harus ingat bahawa Lynas bukan-lah isu politik.

2. Saya di-fahamkan Ketua Penerangan Kerajaan Selangor Dr Badrulamin Bahron yang kini di-siasat atas tuduhan berkhalwat dengan isteri orang di Kuantan telah diarahkan supaya bercuti rehat selama satu bulan.

Dr Badrulamin yang juga ahli pimpinan tertinggi PKR telah di-arahkan bercuti sehingga beliau menyelesaikan masalah ‘kes khalwat’ yang beliau hadapi.

Apa yang saya kurang faham ialah sikap ‘double standard’ pihak pembangkang dalam isu Dr Badrulamin.

Saya hairan kenapa sehingga kini Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak di-arahkan agar bercuti sehingga penyiasatan Skandal Video Seks beliau selesai.

Pertuduhan berlakon dalam video seks bersama seorang wanita warga asing adalah lebih dashyat dan amat memalukan jika dibandingkan dengan tuduhan kes khalwat Dr Badrulamin.

Inilah masanya untuk pihak pembangkang, terutamanya pemimpin PKR dan Pas, untuk mencermin diri mereka.


Terima Kasih

Zahrain Mohd Hashim

Ahli Parlimen Bayan Baru


3 comments:

pukimaq said...

Hebatnya dia.Tahu pasal nuklear.Ni homo cun kena pegi belajar ni selain dari belajar membontot dari sayangku.

pukimaq said...

Kalau tak mau ditangkap berlakon filem biru,jangan berlakon.Homo cun ni suka bontot.

Anonymous said...

DAP = Dalang Anti Perpaduan