Saturday, April 30, 2011

Duri Dalam Daging di-SPRM ?


Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera.

Saya amat tertarik dengan perbincangan dan pandangan umum berkenaan perjalanan Suruhanjaya Siasatan Di-Raja yang ditubuhkan bagi menyiasat punca kematian pembantu politik kepada pemimpin politik DAP, Teoh Beng Hock.


Mereka yang mengikuti perjalanan siasatan Suruhanjaya di-Raja atau RCI ini mengakui bahawa banyak fakta-fakta penting yang sebelum ini tidak diketahui umum telah timbul menerusi kenyataan saksi-saksi penting dalam kes ini.


Namun begitu, umum agak hairan dan terkejut dengan pendekatan yang diambil segelintir pengamal media perdana dalam laporan mereka berhubung perjalanan RCI ini.


Saya terpanggil untuk menimbulkan persoalan ini kerana pelbagai pihak telah mengutarakan keraguan mereka berhubung niat dan agenda pihak media, terutamanya akhbar The Star yang diterbitkan Star Publications (M) Bhd.


Untuk pengetahuan umum, Ketua Pengarang Kumpulan merangkap Pengarah Eksekutif Star Publications (M) Bhd - Dato’ Seri Wong Chun Wai – adalah salah seorang daripada anggota panel perunding dan pencegahan rasuah SPRM.


Walaupun Chun Wai adalah di-kalangan mereka yang terpilih untuk menganggotai panel tersebut namun akhbar yang beliau terajui seakan tidak sehaluan dengan SPRM.


Akhbar The Star bukan sahaja se-akan tidak sehaluan malah dalam beberapa laporannya ternampak seperti ingin memperlekehkan SPRM.


Disini saya ingin mengambil kesempatan untuk memohon pihak SPRM untuk memberi penjelasan samaada SPRM mempunyai apa-apa masaalah atau percanggahan pendapat dengan ahli panel mereka sendiri iaitu Dato' Seri Wong Chun Wai.


Saya terdesak untuk mengemukakan permohonan ini kerana ramai rakan dan kenalan telah melahiran kerisauan mereka tentang perkara ini.


Pada pendapat mereka sudut liputan akhbar The Star dalam laporan perjalanan RCI Teoh Beng Hock adalah amat berat sebelah dan menjurus kepada isu perkauman dan kepentingan politik segelintir pihak.


Mungkin itu hanya pandangan mereka namun bagi menjernihkan keadaan saya harap pihak SPRM akan tampil menjelaskan isu ini kerana kita tidak mahu timbul situasi seumpama ‘Harapkan pagar, pagar makan padi’.


Kita faham bahawa bukan semua pihak yang menyokong agenda transformasi SPRM demi sentimen politik sempit mereka dan untuk melindungi kepentingan golongan tertentu.


Mungkin juga SPRM belum sempurna sepenuhnya dalam menggalas tanggungjawab berat demi masa depan Negara tercinta ini, namun jangan pula ada yang mengambil kesempatan untuk menangguk di air yang keruh.


Saya risau jika ada pihak yang menjadi duri dalam daging bagi pihak SPRM kerana rasuah adalah musuh utama Negara, selain gejala penyalahgunaan dadah.


Negara akan mengalami masalah yang lebih besar jika usaha mencegah dan memerangi gejala rasuah ini di-sabotaj golongan yang memperjuangkan sentimen perkauman dan kelangsungan politik mereka.


Sama-sama lah kita bersatu dalam membantu SPRM dalam usaha memerangi rasuah dalam Negara kita.


Sekali lagi saya ulangi, jangan pula timbul situasi ‘Harapkan pagar, pagar makan padi’.


Terima Kasih.


Zahrain Mohd Hashim

Ahli Parlimen Bayan Baru

No comments: