Thursday, December 16, 2010

Demi Kemuliaan Parlimen Malaysia


Berikut adalah draf ucapan perbahasan saya di Dewan Rakyat hari ini yang tidak sempat di-zahirkan kerana tindakan Ketua Pembangkang dan seluruh Ahli Parlimen Pembangkang yang telah membelakangkan aturan dan perjalanan Dewan dalam usaha untuk mempolitik-kan perkara dalam persidangan.


Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarakaatuhu!

Tan Sri Yang DiPertua,

Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan terimakasih kerana diberi peluang mengambil bahagian dalam perbahasan (Usul) Syor dan Keputusan Jawatankuasa Hak dan Kebebasan berhubung pembohongan Yang Berhormat Permatang Pauh ketika membahaskan Usul Menjunjung Kasih Titah Ucapan Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong pada 17hb Mac, 2010.

Syor dan Keputusan Jawatankuasa Hak dan Kebebasan adalah supaya Yang Berhormat Permatang Pauh digantung tugas selama ENAM BULAN kerana pembohongan beliau dalam Dewan Yang Mulia ini didapati secara nyata melanggari hak dan keistimewaan beliau sebagai seorang Ahli Parlimen.

Tan Sri Yang DiPertua,

Saya amat kesal kerana Dewan Yang Mulia ini terpaksa membazirkan masa dan tenaga gara-gara perilaku segelintir dikalangan ahli Yang Berhormat yang tidak bertanggungjawab dan tidak berdisplin.

Bercakap bohong dan mengelirukan Dewan Yang Mulia ini adalah suatu kesalahan yang tidak dapat di-maafkan dan kita semua arif tentang perkara ini, tetapi Yang Berhormat Permatang Pauh nampak-nya masih belum bertaubat.

Perjalanan politik beliau dan perjuangan yang sering diwar-war kan adalah berdasarkan pembohongan belaka. Sebab pembohongan yang tidak mengenali batas inilah saya berdiri diDewan Yang Mulia ini pada hari ini sebagai Ahli Parlimen Bebas.

Konsensus Bebas wujud pada hari ini kerana kami sedar bahawa Yang Berhormat Permatang Pauh telah menyesatkan kami dengan tipu-daya dan pembohongan beliau. Keraguan telah mengatasi keyakinan kami terhadap beliau kerana tabiat suka berbohong dan tipu-daya beliau.

Kebolehan beliau dalam jurusan tipu-daya dan pembohongan ini tiada perbandingan. Pembohongan SEPT 16 adalah sesuatu yang tidak dapat rakyat Malaysia lupakan sampai bila-bila.

Bayangkan jika beliau boleh memperdayakan bekas Perdana Menteri selama lebih Dua Puluh tahun dengan pelbagai topeng mengikut keadaan.

Tan Sri Yang DiPertua,

Yang Berhormat Permatang Pauh telah nyata berbohong didalam Dewan Yang Mulia ini apabila beliau menyatakan dengan begitu bersungguh-sungguh bahawa “1999 Satu Israel. 2009 APCO menasihati Perdana Menteri Dato Sri Mohd Najib 1Malaysia”.

Saya pasti beliau sendiri tahu bahawa tuduhan itu adalah tidak berasas dan merupakan satu pembohongan namun Yang Berhormat Permatang Pauh sanggup menghina Dewan Yang Mulia ini demi kepentingan politik jijik beliau.

Masyarakat dunia lebih mengenali siapa dia Yang Berhormat Permatang Pauh dalam dua tiga hari ini sejak pendedahan Wikileaks. Saya tidak ingin mengulas lebih lanjut tentang maklumat yang di-keluarkan Wikileaks berdasarkan kenyataan Minister Mentor Singapura Lee Kuan Yew.

Tidak perlu Wikileaks atau Lee Kuan Yew memberitahu kita mengenai aktiviti kegemaran Yang Berhormat Permatang Pauh kerana Mahkamah Persekutuan Malaysia telah pun memperjelaskan isu ini dengan begitu terperinci.

Tan Sri Yang Di-Pertua,

Izikan saya mengungkap penghakiman Mahkamah Persekutuan Malaysia pada 2hb September 2004 berhubung kes liwat Yang Berhormat Permatang Pauh dan adik angkat beliau Sukma Darmawan.

Quote“…we find evidence to confirm that the appellants were involved in homosexual activities and we are more inclined to believe that the alleged incident at Tivoli Villa did happen,– Sept 2, 2004. – Yang Arif Hakim DATO’ ABDUL HAMID BIN HAJI MOHAMAD (Hakim Mahkamah Persekutuan Malaysia)

Walaupun kenyataan Hakim yang arif adalah jelas tentang perilaku tertuduh namun kedua-dua tertuduh tetap dibebaskan berdasarkan percanggah teknikal berhubung tarikh dan masa kejadian.
Tan Sri Yang DiPertua,

Apa yang lebih menarik dan harus di-ketahui umum ialah TUJUH TAHUN SEBELUM penghakiman Mahkamah tertinggi negara pada 2hb September 2004 Yang Berhormat Bukit Gelugor sendiri telah memaklumkan dalam Dewan Yang Mulia ini berhubung salahlaku seks Timbalan Perdana Menteri ketika itu.

Ada rekod Hansard Parlimen bertarikh 6hb dan 22hb Oktober serta 18 hb December 1997 di-mana Yang Berhormat Bukit Gelugor, yang pada ketika itu YB Lion of Jelutong, mendesak kerajaan menyiasat Akuan Bersumpah Azizan Abu Bakar dan Umi Hafilda.

Azizan dan Umi Hafilda telah mengadakan pertemuan sulit dengan Yang Berhormat Bukit Gelugor sebelum itu dan pada tahun yang sama, dalam satu ceramah DAP di Federal Hotel di Kuala Lumpur, Yang Berhormat Bukit Gelugor sendiri telah menyatakan bahawa beliau mempunyai bukti berhubung salahlaku seks Timbalan Perdana Menteri ketika itu.

Tapi sekarang lain pulak cerita YB Bukit Gelugor. Pusing 360 darjah! Beliau sanggup menghina Pengerusi Jawatankuasa Hak dan Kebebasan semata-mata untuk menegak-kan benang yang basah untuk YB Permatang Pauh.

Tan Sri Yang DiPertua,

Perbuatan berbohong dan mengelirukan Dewan Yang Mulia ini dengan tipu-daya adalah amat serius dan tidak harus ada tolak ansur dalam membenteras tingkahlaku seumpama ini.

Yang Berhormat Permatang Pauh bukan sahaja gagal memohon maaf atau memberi penjelasan kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan tetapi beliau turut memperkecilkan peranan dan tanggungjawab jawatankuasa yang dipengerusikan oleh Tuan Yang DiPertua sendiri.

Malah dalam Dewan Yang Mulia inipun beliau terus bersifat angkuh dan terus menghina Dewan dan Yang DiPertua tanpa apa-apa batasan sebagai Ahli Parlimen.

Ruang yang secukupnya telah pun diberikan kepada Yang Berhormat Permatang Pauh untuk membela diri, namun beliau lebih rela untuk mempolitikan isu ini dan menggambarkan se-olah-olah beliau adalah “victim” atau mangsa.

Inilah “classic behavior” atau perangai Yang Berhormat Permatang Pauh, iaitu berbohong dan asyik menyalahkan orang lain.

Tan Sri Yang DiPertua,

Seluruh rakyat Malaysia, malah seluruh dunia tahu bahawa Yang Berhormat Permatang Pauh telah secara angkuhnya berteriak kesana-kemari yang beliau akan menubuhkan Kerajaan pada tanggal September 16, 2008 dan menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Beliau mencanangkan pembohongan ini selama beberapa bulan dengan pelbagai dakyah dan tipu-helah. Rakaman video dan kenyataan akhbar beliau yang berapi-api masih saya simpan untuk tatapan generasi akan datang.

Apakah beliau menjadi Perdana Menteri pada September 16, 2008? Apabila pembohongan beliau terbongkar dengan sendiri-nya, apa yang beliau lakukan?

Seperti biasa beliau menyambung pembohongan beliau dan menyalahkan orang lain untuk menutup perangai dan tabiat pembohong beliau. 26 juta rakyat Malaysia di-bohongi tanpa sedikit pun rasa bersalah, inilah kelebihan YB Permatang Pauh.

And now he is talking about natural justice!

Tan Sri Yang DiPertua,

Saiful Bukhari harus bercakap tentang natural justice kerana kes Sodomy 2 ini mungkin akan terpahat didalam Guinness Book of World Records tidak lama lagi jika terus di-tangguh dan di-tangguh tanpa berkesudahan.

Seorang pekerja mengadu telah di-liwat oleh majikan beliau dan sehingga kini si-mangsa belum mendapat keadilan.

Nampaknya Peguam Tunda Yang Berhormat Permatang Pauh hanya kemahkamah semata-mata untuk menunda perbicaraan. Apa yang mereka takut sangat ni?

Mungkin mereka telah lupa kepada ungkapan “Justice delayed is justice denied” yang sering di-war-war kan ketika perbicaraan kes liwat yang pertama 10 tahun yang lalu.

Tan Sri Yang Di-Pertua,

Kita tahu YB Permatang Pauh kena sokong YB Gombak dan Gombak kena sokong Permatang Pauh tetapi janganlah hina Dewan yang Mulia ini. Janganlah hina Yang DiPertua Dewan.

Umum tahu hubungan mereka begitu akrab sehingga terpaksa melakukan ujian DNA untuk menentukan tahap keakraban mereka, tetapi janganlah terlalu angkuh dengan kuasa yang sedikit dan tidak menghormati undang-undang dan peraturan.

Tan Sri Yang DiPertua,

Saya ingin mengucapkan terimakasih kerana diberi peluang mengambil bahagian dalam perbahasan ini dan saya dengan ini menyokong Usul untuk menggantung tugas Yang Berhormat Permatang Pauh dari jawatannya sebagai Ahli Parlimen selama 6 bulan.

Walaupun saya berpendapat hukuman penggantungan selama 6 bulan ini adalah terlalu ringan berbanding kesalahan yang begitu serius saya akur dengan Syor dan Keputusan Jawatankuasa Hak dan Kebebasan. Tindakan ini adalah perlu demi menjaga Kemuliaan Dewan Rakyat ini.

Dewan Rakyat harus tegas dalam perkara displin dan perilaku Ahli-ahli nya demi menjaga kemuliaan Parlimen Malaysia.


Terima Kasih .


Zahrain Mohd Hashim

Ahli Parlimen Bayan Baru

16 Dec 2010

4 comments:

Wake UP! said...

Saudara Zahrain memang mantap. Teruskan pendedahanmu.

Anonymous said...

SEDAP BACA UCAPAN YB DATO' SERI...SARAT DGN FAKTA! TP SAYANG, DATO' SERI XSEMPAT NK PERSEMBAH PERBAHASAN NI KT PARLIMEN DI SEBABKAN GANGGUAN OLEH BERUK2 YG DIPIMPIN OLEH PEMIMPIN DOT DOT DOT....MENURUT BININYA AZIZAH...APA PUN, KONSENSUS BEBAS, TERUS LA BERSUARA UTK KEBAIKAN RAKYAT....

Gelombang Wangsa Maju said...

Salam YB Zahrain ...

Minta izin linkkan bersama blog hebat YB bersama blog nyamuk kami.

Wasalam.

Anonymous said...

Dulu ada orang ubah perbidalan lama dalam komen di blog bunyinya begini:

"Siakap senohong, gelama ikan sardin, bercakap bohong lama-lama jadi anwar ibrahim."

Kemudian ada lagi yang menulis lalu mencadangkan dibuat peribahasa baru untuk generasi akan dtg, begini:

"Pembohong macam anwar ibrahim.."

kah! kah! kah! kah! kahhhhhhhhhhh!

apakah tuan bersetuju?

kahhhh kahhhh kahhhh